Podkategorie

  • Białe

    Wina białe w praktyce wyróżnia raczej jasnożółta barwa. Im jaśniejsze wino, tym możemy postrzegać je jako młode i lekkie. Z wiekiem bowiem wina ciemnieją. Niektóre typy ciemnych win także zalicza się do białych ze względu na ich pochodzenie - z jasnych szczepów winogron. Większość win białych to wina wytrawne powstałe z samego soku winogronowego. Eksperci twierdzą, że najlepszy smak osiąga się do pięciu lat od jego powstania.

  • Czerwone

    Wina czerwone zawsze podlegają produkcji z udziałem skórek winogron. Decyduje to o barwie wina - najczęściej nie typowo czerwonej. W przeciwieństwie do win białych, wina czerwone z wiekiem stają się jaśniejsze. Francuzi tego typu wina nazywają czarnymi, od koloru owocu z jakiego powstają. Ich przedstawiciele to szczególnie wina wytrawne, wśród bestsellerów tej grupy wyróżnia się popularna w naszym kraju węgierska Kadarka.

  • Różowe

    Wina różowe (nie należy ich mylić z różanymi) są najmniej popularnym typem win. W produkcji przypominają nieco wina czerwone, lecz po odpowiednim zabarwieniu wina skórka owocowa jest usuwana, by wino nie było czerwone. Większość win różowych pochodzi z Francji i Węgier. Warunkiem podania wina różowego jest odpowiednie schłodzenie - entuzjaści chwalą je sobie jako idealne letnie orzeźwienie.

na stronę
Pokazuje 1 - 21 z 96 elementów
 

MASZ
PYTANIA?

Zapytaj Naszego
specjeliste

Masz problem z wyborem odpowiedniego alkoholu? Być może szukasz alkoholu na odpowiednią okazje? Poproś o pomoc Naszego specjaliste.

Tel. kontaktowy:
(+48) 798 972 914

NAPISZ DO NAS

biuro@alkohol-online.pl