Wina słodkie - Sklep internetowy Alkohole Online
To zdecydowanie najmniej liczna grupa win w katalogu – jednakże w Polsce zainteresowanie nią w ogóle nie słabnie. Słodkie wina chętnie pija się okazjonalnie, dla przyjemności, smakują w niemal każdych okolicznościach, szczególnie zaś latem, mocniej schłodzone. Okazuje się, że dobre wino słodkie wcale nie musi być importowane – nasz kraj może popisać się kilkoma wyśmienitymi trunkami w tej grupie!
Wina słodkie – klasyczne trunki w deserowym wydaniu...
Sklep z winami Alkohol Online z przyjemnością przygotował dla was wzbogacony katalog win słodkich. Są to przeważnie wina z USA i Polski, ale znajdą się też perełki z Mołdawii, Izraela czy Włoch. To zarówno wina słodkie białe, jak i lekko bardziej treściwe i barwne wina słodkie czerwone. Każdy znajdzie tutaj odpowiedni dla siebie poziom słodkości, wymieszany z ulubionym bukietem aromatów.
Jak powstają wina słodkie?
Choć wydawać by się mogło, że słodkie wina są w jakiś sposób słodzone, ich smak jest efektem całkowicie naturalnym. Wszystkie, nie tylko drogie wina słodkie, ale także te z niższej półki cenowej, powstają w efekcie doprawienia win wytrawnych moszczem lub specjalnym koncentratem gronowym. Efekt słodkości nie zawsze jest wyłącznie kwestią zawartości samego cukru w gramach, ale także odpowiednich aromatów, poziomu kwasowości, a nawet zawartości alkoholu. Dobre wina słodkie mają wyraźnie wyczuwalną słodycz, ale nie jest ona dominująca względem nut aromatycznych. Słowem, powinniśmy wyczuwać słodycz w dobrym gatunkowo winie, a nie odnosić wrażenia, że ktoś to wino dosłodził.
Co do wina słodkiego?
Wina słodkie białe i czerwone pojawiają się na stołach przy okazji różnorakich imprez. Aby odpowiednio dopełnić doznania smakowe, a także popisać się znajomością właściwego doboru win do potraw, trzeba ostrożnie przemyśleć co serwujemy. Trafiona przekąska do wina słodkiego to np. delikatne desery czekoladowe. Świetnie wypadają też niebieskie sery pleśniowe. Do dań głównych warto podawać drogie wina słodkie, które mają już do zaoferowania ciut więcej w kwestiach nut aromatycznych – takie trunki pasują np. do niektórych ryb, a także potraw z gęsi lub wątróbki.
Jakie wino słodkie jest dobre?
Najłatwiej zrazić się do słodkich win, gdy trafimy na takie, gdzie poziom cukru nieudolnie maskuje niedociągnięcia w bukiecie. Otrzymujemy wówczas wino za słodkie i mdłe. Dobre wino słodkie ma w sobie jednocześnie wyczuwalną nutę kwasowości. Najtrudniej dobrać wina słodkie musujące, znajdziemy w tej grupie kilka popularnych pozycji, których marka przewyższa jakość i doznania smakowe. Świetne są słodkie wina bułgarskie, węgierskie i mołdawskie – to z reguły treściwe wina słodkie czerwone, doskonale oddające temperament krajów, z których pochodzą.
Ile kalorii ma słodkie wino?
Wina słodkie należą do najbardziej kalorycznych, co nie jest zaskoczeniem, zważywszy na naturalną zawartość cukru. Wina słodkie białe mają około 112 kcal w 120 ml. Niewiele więcej, bo 128 kcal w 120 ml posiadają wina słodkie czerwone.