Whisky Single Malt - Sklep internetowy Alkohole Online
Jeszcze około sto lat temu, produkcja i picie whisky w USA były nielegalne. Trudno było wyobrazić sobie wówczas, że po upływie wieku, alkohol ten stanie się jednym z najczęściej sprzedawanych i konsumowanych na świecie. Single Malt to bezdyskusyjny bestseller, oczywiście miażdżąca część produktów w ofercie pochodzi ze Szkocji, ale znajdziemy też oryginały z USA czy Irlandii.
Single Malt Whisky – alkohol zbożowy, który podbił świat!
Sklep z whisky Alkohol Online oferuje internetowy katalog single malt – to niemal 70 pozycji ze zróżnicowaną zawartością alkoholu oraz pochodzące z różnych regionów. Dzięki przejrzystej i wygodnej nawigacji, każdy amator single malt whisky szybko znajdzie swój ulubiony trunek, jak również bez trudu odnajdzie nowe, ciekawe propozycje. Niektóre marki single malt whisky dostępne są w kolekcjonerskich wersjach, oferujących dekoracyjne opakowanie, np. w formie firmowej tuby.
Single Malt – co to za whisky?
Whisky single malt jest alkoholem zbożowym, a konkretniej powstającym na bazie jęczmienia. To stara receptura, w swoich podstawach niezmienna od dekad, mocno związana z regionem, w którym obecnie produkowany jest dany gatunek whisky. Single malt wyróżnia się tym, że w całym procesie powstaje wyłącznie w jednej destylarni. Nie ma tutaj mowy o mieszani różnych destylatów, co jest domeną blended whisky – drugiej, niezwykle popularnej odmiany.
Minimalny wymagany czas leżakowania whisky single malt to 3 lata, jednak w zdecydowanej większości przypadków, alkohol ten leżakuje i dojrzewa dłużej. Ze względu na technologię i tradycję słodowania jęczmienia, matką single malt jest Szkocja.
Whisky single malt – co to znaczy?
Można w skrócie rozumieć to jako whisky z jednej destylacji, co prawda ma ona zwykle dwa lub trzy etapy, ale nie jest to odmiana kupażowana, a w jej produkcji nie biorą udziału inne destylaty czy partie produkcyjne.
Single malt czy blended? Czym różnią się popularne odmiany whisky?
Przed przystąpieniem do degustacji obu rodzajów whisky, dobrze znać ich kluczowe różnice. Whisky Single Malt powstaje w jednej destylarni i z jednego destylatu, podczas gdy popularniejsza i dostępniejsza na rynku Blended Whisky produkowana jest z wielu, czasami nawet 40 różnych destylatów, a także mieszanin destylatów zbożowych i słodowych. Whisky single malt jest czystsza, bardziej tradycyjna. Trudno porównywać tutaj odmiany smakowe, gdyż każda single malt whisky i blended whisky jest inna, dostarcza zgoła innych doznań smakowych, na co ma wpływ już nie tylko sposób produkcji i rodzaj surowca, ale także temperatura czy szkło.
Jak pić whisky single malt?
Koneserzy zwykli degustować single malt whisky podobnie jak brandy lub koniak, czyli w niewielkich kieliszkach o kształcie tulipana. Wlewa się wówczas około 20-30 ml i pija małymi łykami. W takiej postaci single malt powinno mieć temperaturę pokojową lub jedynie delikatnie schłodzoną. Jeśli smak signle malt jest dla nas za mocny, można delikatnie rozcieńczyć alkohol, np. wodą w proporcji 2/3 whisky i 1/3 wody. Wówczas single malt podaje się w kwadratowej szklance z grubym dnem.
Whisky single malt to alkohol pochodzący jedynie z nielicznych destylarni, ich ilość na świecie jest ograniczona. Trunek ma elitarny charakter, o czym mówi cena whisky single malt, przeważnie wyższa od blended whisky. Tak dobrego alkoholu zwykle nie miesza się z napojami, ale to rzecz gustu – każdy powinien znaleźć swój idealny sposób picia whisky.