Wina różowe - Sklep internetowy Alkohole Online
Wśród bestsellerów ostatnich lat bez wątpienia znajdują się wina różowe (rose). Łączą w sobie wszystko, co powinno znaleźć się w wyszukanym kieliszku drugiej dekady XXI wieku: piękny, różowy refleks w szkle, świeży i lekki smak, bardzo uniwersalny, optymalną zawartość alkoholu, a nierzadko także eleganckie bąbelki.
Wina różowe – czyli przyjemny aromat w kolorze rose!
Wina różowe półwytrawne stały się symbolem letnich imprez, są silną konkurencją dla piwa czy mocniejszych alkoholi. Uwielbiane szczególnie przez kobiety, na stałe wkroczyły na polskie salony i nic nie wskazuje na to, by gdziekolwiek się stamtąd ruszały.
Różowe wina produkowane są z czerwonych winogron. Charakterystyczna barwa to efekt kontaktu soku ze skórką winogrona, gdzie obecny jest pigment. Krótki kontakt, nie przekraczający trzech dni, sprawia, że wina te mają subtelną barwę i lekki smak. Generalnie smak wina różowego można zaklasyfikować jako owocowy i rześki, przeważnie natrafimy w bukiecie na aromaty cytrusów, kwiatów i ziół – to właśnie dlatego dobre wino różowe tak doskonale sprawdza się latem.
Zdecydowana większość dostępnych w Europie butelek to różowe wino wytrawne, jednakże w Polsce na półkach trafimy na wina różowe słodkie oraz wina różowe półwytrawne, pijane przy okazji wielu okoliczności. Wino Rose powstaje między innymi ze szczepów Syrah, Pinot Noir czy Carignan.
Różowe wino – do czego je podawać?
Choć świetnie sprawdza się solo, pite zwyczajnie – dla przyjemności, wino rose ma także doskonałe zastosowanie podczas serwowania posiłków. Niektórzy uważają je za jedno z najbardziej uniwersalnych, gdyż jest lekkie i świetnie komponuje się z potrawami, jednocześnie nie dominując nad ich smakiem. Dobre wino różowe pasuje praktycznie do wszystkiego, można z powodzeniem stawiać je wraz z potrawami ostrymi i wyrazistymi w smaku. Elegancko uzupełnia potrawy z owoców morza i ryb, coraz częściej spotykamy dzisiaj także oryginalne połączenie wina różowego i pizzy lub frytek belgijskich. Zresztą schłodzone różowe wina są rewelacyjne podczas grillowania, w towarzystwie mięsa i świeżych, sezonowych warzyw.
Różowe wino wytrawne powinno stawiać się wraz z serami pleśniowymi, sałatkami, lekkimi makaronami oraz owocami morza. Wina różowe półwytrawne natomiast doskonale współgrają z deserami. Do lekkich przystawek, czy menu imprezowego/weekendowego dobrze jest mieć pod ręką różowe wino musujące – przyjemnie uzupełni jadłospis i idealnie wpisze się w ramy wieczornej imprezy.
Jakie kieliszki do wina różowego?
Jak w przypadku każdego wina, tak i wino rose posiada typowy dla siebie rodzaj kieliszka. Lekkie wina różowe warto serwować w kieliszkach, których czasza rozszerza się ku górze. Kieliszki te mają z reguły nieco mniejsze rozmiary od odpowiedników dla win czerwonych. Jeśli mamy akurat odkorkowane nieco bardziej wyraziste wino rose, o silnym aromacie, dobrze jest sięgnąć po kieliszek w typie tulipana, który zamyka się ku górze.
Ile kalorii ma wino różowe?
Średnio wino różowe ma około 71 kcal w kieliszku o pojemności 100 ml. Wina różowe półsłodkie i słodkie mają odpowiednio więcej kalorii, co wynika oczywiście z dodatkowej zawartości cukru. Najlżejsze jest różowe wino wytrawne.