Podkategorie

  • Musujące

    Wina musujące, wysoko nasycone dwutlenkiem węgla są dziś znanym napojem, szczególnie w krajach śródziemnomorskich, gdzie znajdują zastosowanie jako aperitif, dodatek do wielu potraw, ale także alkohol spożywany przy okazji spotkań towarzyskich. Są to wina lekkie, zazwyczaj o wyczuwalnym aromacie i przyjemnym musującym efekcie smakowym. Przez swój elegancki wygląd często stanowią niezobowiązujący podarunek.

  • Szampany

    To oczywisty symbol luksusu i celebracji wyjątkowych momentów w życiu. Musujący, charakterystyczny posmak to jego znak rozpoznawczy. Szampan, bo o nim tu mowa, zwyczajowo podawany jest w podłużnym, eleganckim kieliszku z dodatkiem lekkiej pianki. Pity w niewielkich ilościach znajduje swoje miejsce w minibarze każdego zakątku świata. Nasza oferta zawiera pozycje, które powinny zaspokoić wymagania nawet najbardziej wybrednych degustatorów.

  • Wytrawne

    Białe i czerwone wina wytrawne królują jako dodatek do potraw od delikatnych (wina białe) po cięższe dania (wina czerwone). Stolicą tego typu win jest Francja, lecz statystyki podają, że ich konsumpcja rozszerza się na inne kraje Europy, np. do Danii. Wina wytrawne chętnie pite są w towarzystwie, stanowią ciekawą formę prezentu, a ich walory smakowe doskonale sprawdzają się w kuchni.

  • Półwytrawne

    Dla sympatyków delikatnych win, o niedużej zawartości alkoholu, a jednocześnie wyszukanym szczepie winorośli i zawartości cukru proponujemy ofertę win półwytrawnych. Podawane jako dodatek do ryb i jasnego mięsa, wykorzystywane w kulinariach oraz spożywane kurtuazyjnie. Sympatycy tego typu trunków mogą znaleźć u nas ofertę win szczepów z Niemiec, Hiszpanii, Włoch a nawet dalekiego Chile!

  • Słodkie

    Wina słodkie swoją popularność zawdzięczają węgierskim winiarzom. Sztuka polegała bowiem na tym, aby całość cukru nie została objęta procesem fermentacji. Tak powstał znany na świecie Tokaj. Choć dzisiaj na półkach całego świata królują najróżniejsze wina deserowe, serwowane w zestawieniu z serami (szczególnie pleśniowymi) oraz potrawami z wyraźną nutą słodyczy. Słodki posmak sprawia, że wina te są równie ciekawą propozycją do codziennej konsumpcji.

  • Półsłodkie

    Wino półsłodkie wyróżnia odpowiednia zawartość tzw. cukru resztkowego, który w nie brał udziału w fermentacji odpowiedzialnej za powstanie wina. Smakiem bliskie jest winom półwytrawnym i w niektórych przypadkach jedynie wytrawni smakosze potrafią odnaleźć tę jedną nutę smakową różnicy. Przez swój uniwersalizm podawane jest do wszystkich rodzajów dań, lecz najczęściej pije się je dla smaku w doborowym towarzystwie.

na stronę
Pokazuje 1 - 21 z 97 elementów
 

MASZ
PYTANIA?

Zapytaj Naszego
specjeliste

Masz problem z wyborem odpowiedniego alkoholu? Być może szukasz alkoholu na odpowiednią okazje? Poproś o pomoc Naszego specjaliste.

Tel. kontaktowy:
(+48) 798 972 914

NAPISZ DO NAS

biuro@alkohol-online.pl