Podkategorie

  • Cabernet Sauvignon

    Pierwotnie wywodzące się z okolic Bordeaux Cabernet Sauvignon to wino powszechnie znane. Charakteryzuje je czerwona barwa i lekka kwasowość. W jego aromacie wyczują państwo nutę czarnej porzeczki, wiśni, czarnych oliwek, a niekiedy słodki smak dojrzałych owoców. Dziś jest to niemal najpowszechniejszy szczep winny na świecie, lecz swoją popularność zawdzięcza wielopokoleniowej tradycji produkowania wysokiej klasy win.

  • Sauvignon Blanc

    Wyraziste wytrawne białe wina cieszą się wśród entuzjastów win niesłabnącą popularnością. Zawdzięczają ją szczepowi Sauvignon Blanc, wywodzącemu się z Francji (Bordeaux). Spożywane są już jako wina młode, na całym świecie określa się ich smak jako orzeźwiający, elegancki i świeży. Jego globalny zasięg dotarł do Australii, Chile, Kalifornii i RPA. Jest to bez wątpienia pozycja dla amatorów klasyki win.

  • Chardonnay

    Chardonnay wywodzi się z miasta o tej samej nazwie. Szczep ten kojarzony jest z szeroko rozpowszechnionymi na rynku winami białymi oraz popularnymi na południu starego kontynentu winami musującymi. Duża zawartość cukru w winogronach daje możliwości produkowania win o zawartości alkoholu do 15%. Odmiana ta nadaje się również do produkcji likierów. Chardonnay dominuje we Francji, Australii, USA i w mniejszym stopniu w Italii.

  • Merlot

    Czarne winne grona Merlota to najpowszechniejszy obrazek z winnic francuskich. Z jego udziałem produkuje się wina miękkie i owocowe, o eleganckiej, czerwonej barwie, pochodzącej z ciemnej skórki. W tej grupie win wyróżniono zarówno te jednoszczepowe, jak i wina kupażowane, w których Merlot stanowi jedynie pewien procent. To właśnie w 95% z tego szczepu winnego pochodzi najdroższy na świecie Chateau Petrus!

  • Pinot Gris, Pinot Grigio

    Pignot Gris (w wolnym tłumaczeniu "ciemna szyszka") to odmiana charakteryzująca się gęstym, dużym i ciemnym owocem. Jest znakiem rozpoznawczym regionu Alzacji. Wina pochodzenia francuskiego, włoskiego czy amerykańskiego cechuje wyczuwalna, owocowa nuta, lekko kwaskowy smak i doskonałe warunki do leżakowania. Eksperci zalecają łączyć je z kuchnią azjatycką, szczególnie zaś z sushi.

  • Zinfandel

    Zinfandel (Primitivo) to przedstawiciel winnic chorwackich. To właśnie z niego powstają, mocne, krzepkie wina czerwone, znane z tego, że ich zawartość alkoholu przekracza niekiedy 15%. Zinfandel ma także swój udział w produkcji amerykańskich win różowych. Winom z tego szczepu towarzyszą najczęściej nuty malin, jagód, anyżu lub pieprzu. Znakiem rozpoznawczym jest piękna rubinowa barwa. Łączy się je zazwyczaj z mocno przyprawionymi i słonymi potrawami.

  • Muscat

    Muscat to szczep pochodzenia greckiego. Doświadczeni plantatorzy wiedzą, że potrafi być kapryśny i wrażliwy na warunki uprawy, a małe owoce znacząco utrudniają zbiory. Z jego owoców można uzyskać wina o lekko miodowym lub cytrusowym aromacie. W tej grupie większość to wina białe i słodkie. Degustatorzy zgodnie twierdzą, że najlepiej smakują spożywane 2 do 3 lat od powstania.

  • Syrah

    Syrah (znany również jako Balsamia) to dumny przedstawiciel odmian szlachetnych, pochodzących z Doliny Rodanu. Szczep ten daje wino o bardzo ciemnej barwie (wysoka zawartość garbników) oraz owocowym, porzeczkowym aromacie. Wina te wymagają długiego leżakowania w celu obniżenia ich cierpkości. Po Francji szczep ten chętnie uprawiany jest w Australii i USA (Kalifornia).

  • Carmenere

    Carmenere jest szczepem dość rzadko dzisiaj spotykanym. Dominującym w uprawie rejonem jest dalekie Chile. Wina produkowane z tej odmiany charakteryzują się piękną, czerwoną barwą, wiśniowo-owocowy bukiet. W niektórych przypadkach wyczuwa się tu także nutę gorzkiej czekolady, tytoniu czy skóry. Carmenere przez ekspertów często porównywany jest z Merlotem, jednak dla wprawnych degustatorów różnice leżą przede wszystkim w delikatnych nutach aromatycznych.

  • Verdejo

    Nazwę równie gorącą jak stoki, na których od pokoleń dojrzewa, nosi dumny przedstawiciel Hiszpanii - Vardejo. Szczep ten daje wina białe, o zdecydowanej kwasowości i aromatach zdecydowanie egzotycznych - cytrusy i owoce tropikalne. Wina z tej odmiany są świeże i owocowe, zostawiające na języku kroplę goryczy. Cechuje je także dość wysoka zawartość alkoholu. Jest to ciekawa alternatywa w grupie win białych.

  • Merseguera

    Valencja, Alicante, Terragona - to ojczyzny hiszpańskiej odmiany winogrona o nazwie Marseguera. Delikatność grona przekłada się także na charakterystykę powstających z nich win - mają one niską kwasowość i dają niewielką zawartość alkoholu. Towarzyszy im aromat gorzkich migdałów i ziół. W rejonach o dużej popularności tego szczepu produkuje się wina półsłodkie i słodkie, a nawet likierowe.

  • Tempranillo

    Tempranillo z dumą nosi koronę najważniejszego ciemnego szczepu Hiszpanii. Swą nazwę zawdzięcza wczesnemu dojrzewaniu grona. Gruba skórka odpowiedzialna jest za ciemną barwę wina oraz jego mocny aromat. Wina te dobrze nadają się do starzenia w drewnie. W bukiecie znaleźć można aromat wiśni, bakalii, śliwek, a w dojrzałych winach także jagód. Odmiana Tempranillo wchodzi w skład popularnego Porto.

  • Monastrell

    Za produkcję czerwonych win oraz różowych win musujących odpowiada hiszpańska odmiana o nazwie Monastrell. Jest szczepem ciężkim w uprawie i podatnym na szkodniki. Dostarcza wina ciemne o bardzo mocnym aromacie, które stanowią często dodatek w kuchni śródziemnomorskiej. Należy je długo leżakować, aby pozbyć się cierpkiego posmaku. Z tej odmiany produkowane są wyłącznie wina jednoszczepowe.

  • Glera

    Glera jest odmianą winogrona, które odpowiada za produkcję popularnych win Prosecco. Uprawiana jest w okolicach Wenecji - jest bowiem regionalnym produktem tego regionu Italii. Wina musujące Prosecco są wytwarzane w zbiornikach ciśnieniowych, zawierają około 10% alkoholu i w zależności od typu różną zawartość cukru resztkowego. Nadają się do konsumpcji codziennej i stanowią ciekawą alternatywę dla tradycyjnego szampana.

  • Dimiat
  • Pamid
  • Cabernet Franc
  • Mavrud
  • Pinot Noir
na stronę
Pokazuje 1 - 21 z 40 elementów
 

MASZ
PYTANIA?

Zapytaj Naszego
specjeliste

Masz problem z wyborem odpowiedniego alkoholu? Być może szukasz alkoholu na odpowiednią okazje? Poproś o pomoc Naszego specjaliste.

Tel. kontaktowy:
(+48) 798 972 914

NAPISZ DO NAS

biuro@alkohol-online.pl