Produkuje się je od ponad dwóch tysięcy lat, a wyróżnić można wiele jego odmian. Niektóre szczepy winogron, których używa się do produkcji tego rodzaju wina, są bardzo znane i jednoznacznie kojarzą się właśnie z białą odmianą tego trunku, na przykład Chardonnay czy Sauvignon.
Ten pierwszy pochodzi najprawdopodobniej z francuskiego regionu Burgundii z okolic Chablis, a jego nazwa związana jest z miejscowością Chardonnay. Nazwa tego drugiego wywodzi się od francuskich słów sauvage (dziki) i blanc (biały), które nawiązują do dziko rosnących krzewów tej odmiany na południowym zachodzie Francji. Ta odmiana uprawiana jest w zasadzie na całym świecie, a główne obszary upraw znajdują się we Francji, Nowej Zelandii, RPA, Kanadzie, Chile, Australii i w Kalifornii.
Białe wina nie uwodzą kolorem tak jak ich czerwona odmiana, ale za to nadrabiają świeżością, różnorodnością i bogactwem aromatów. Najpopularniejsze są we Włoszech, jednak najlepsze pochodzą z Francji i z Niemiec.
To, które króluje we Francji to oczywiście Chardonnay, chociaż ta odmiana również uprawiana jest w różnych częściach świata. W chłodnym klimacie można w nim wyczuć aromaty jabłka, cytrusów i nuty maślane, w ciepłym znajdziemy w winie nuty bananów, ananasów i innych owoców tropikalnych.
Jeśli chodzi o niemieckiego króla, to oczywiście chodzi o Riesling, którego najbardziej ceni się za wysoką kwasowość, aromaty jabłka, żółtych owoców czy cytrusów a nawet jaśminu.
Moim ulubionym jest wino Barefoot Pinot Grigio, a Waszym?
Fot. Barefoot Pinot Grigio - kup w naszym sklepie
Zobacz również: inne białe wina do kupienia w naszym sklepie