Skąd więc wina białe, czerwone i różowe? Kolor nadaje skórka winogron. A konkretnie pęcherzyki które są umiejscowione w skórce. Barwa wina zależy od czasu w jakim winogrona będą podlegały fermentacji w kadziach. A jak produkuje się wino różowe?
Są trzy metody:
-
zmiażdżenie gron czerwonych przed rozpoczęciem fermentacji (podczas produkcji wina czerwonego nie miażdży się całkowicie gron).
-
poprzez macerację gron w winnym moszczu - tylko znacznie krócej niż w przypadku win czerwonych
-
z winogron różowych - winogrona Poulsard występujące we Francji
Wina różowe rzadko smakują bardzo wytrawnie, zwykle mają chociaż odrobinę cukru resztkowego więc są bardziej słodkie niż jest to napisane na etykiecie. Są lekkie i orzeźwiające. Są znakomitą alternatywą dla innych win - latem, gdy słońce mocno praży. Ten rodzaj wina ma jednak wadę - nie można przechowywać go zbyt długo. Jest winem na teraz, na już. Jest za to bardzo wyraziste i finezyjne. Ma bogate aromaty i nuty smakowe.
Ja lubię. A Wy?
Fot. Wino Cheval de Katarzyna Rose
Fot. Wino Barefoot White Zinfandel
Zobacz również: białe wina w naszym sklepie