Twoje zamówienie close
Łącznie do zapłaty: 0,00 zł
Kontynuuj zakupy
Wina różowe, co o nich trzeba wiedzieć?

Wina różowe, co o nich trzeba wiedzieć?

Data publikacji: 2018-07-29

Skąd więc wina białe, czerwone i różowe? Kolor nadaje skórka winogron. A konkretnie pęcherzyki które są umiejscowione w skórce. Barwa wina zależy od czasu w jakim winogrona będą podlegały fermentacji w kadziach. A jak produkuje się wino różowe?

Są trzy metody:

  • zmiażdżenie gron czerwonych przed rozpoczęciem fermentacji (podczas produkcji wina czerwonego nie miażdży się całkowicie gron).

  • poprzez macerację gron w winnym moszczu - tylko znacznie krócej niż w przypadku win czerwonych

  • z winogron różowych - winogrona Poulsard występujące we Francji

Wina różowe rzadko smakują bardzo wytrawnie, zwykle mają chociaż odrobinę cukru resztkowego więc są bardziej słodkie niż jest to napisane na etykiecie. Są lekkie i orzeźwiające. Są znakomitą alternatywą dla innych win - latem, gdy słońce mocno praży. Ten rodzaj wina ma jednak wadę - nie można przechowywać go zbyt długo. Jest winem na teraz, na już. Jest za to bardzo wyraziste i finezyjne. Ma bogate aromaty i nuty smakowe.

Ja lubię. A Wy?


Fot. Wino Cheval de Katarzyna Rose

Fot. Wino Barefoot White Zinfandel

Zobacz również: białe wina w naszym sklepie