Oto moje propozycje:
Zwiedzanie zacznijmy od Tibilisi, to piękne miasto gdzie harmonijnie stare łączy się z nowoczesnym. Możecie też pojechać kolejka linową do Zamku Narikala z którego rozciąga się widok na całe miasto.
Ushguli - wioska położona najwyżej w całej Europie (2200 m n.p.m.), jest ona odcięta od świata w okresie jesienno-zimowym, więc jeśli chcecie ją odwiedzić to tylko wiosną lub latem.
Mccheta - religijna stolica Gruzji, miasto wpisane jest na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Na wzgórzach wokół miasta położony jest piękny Monastyr Krzyża, z którego rozpościera się przepiękny widok na miasto, rzekę i wzgórza. Przełęcz Krzyżowa - z przepięknym widokiem na Kaukaz.
A co jeść w Gruzji?
Koniecznie, ale to koniecznie Chaczapuri, czyli placek wypiekany z ciasta drożdżowego wypełniony słonym serem. Można spotkać też modyfikacje tego dania i placek wypełniony będzie na przykład mięsem lub szpinakiem.Chinkali - pierogi z mięsem i rosołem. Pyszne, delikatne, naprawdę warto spróbować. Badridżani - grillowany bakłażan wypełniony pastą z orzechów. Czkmeruli - kurczak w sosie ziołowo-maślanym. Przepyszny.
A czego się napić w Gruzji?
Jeśli chodzi o napoje bezalkoholowe to przede wszystkim woda - prawdziwy skarb Gruzji - woda pochodzi z regiony Mały Kaukaz. Następnie warto spróbować oranżady estragonowej. Jeśli chodzi o alkohole to oczywiście wino, tradycja winiarska w tym kraju sięga 8 tysięcy lat. I jest ono w tym kraju naprawdę wyborne. Koniak jest również bardzo popularny, zwłaszcza ten pochodzący z Gori - miejsca urodzenia Stalina. Jeśli będziecie szukać wódki to musicie sięgnąć po Chachę - wódkę z winogron.
To co? Jedziemy?:)
Zobacz również: wino w naszym sklepie