Ktoś może zapytać - po co? Skoro na rynku mamy tyle dobrych, różnorodnych win. Od lekkiego białego, do ciężkiego i słodkiego czerwonego. Ale przecież nie mówimy o konkurowaniu z najlepszymi winnicami, tylko o swojskim, domowym winie z duszą.
Dzisiaj zajmiemy się omówieniem sprzętu w jaki musimy się zaopatrzyć, aby zacząć produkcję własnego wina. Bo w przeciwieństwie do produkcji własnej nalewki, gdzie wystarczą owoce, spirytus i butelki, przy robieniu własnego wina musimy się lepiej przygotować.
Przede wszystkim musimy zaopatrzyć się w gąsior lub balon. I koniecznie do niego należy dokupić lub zrobić kosz, który będzie go ochraniał. Kosz może być wiklinowy, plastikowy lub ratanowy. Dobrze jest go wymościć słomą lub innym miękkim pochłaniaczem wstrząsów. Balon najlepiej kupić szklany.
Konieczna będzie również rurka fermentacyjna. Jest tania i łatwo dostępna. Ale jest niezbędna. Umieszczamy ją w specjalnym korku którym zatykamy balon. Korek może być tradycyjny - korkowy, lub gumowy. Ważne żeby był dobrze dopasowany i utrzymał rurkę fermentacyjną.
Przyda się też duży garnek lub wiaderko. No i owoce, ale o tym następnym razem :)
Zobacz również: gotowe wina w naszej ofercie.