Tutaj mamy naprawdę ogromne pole do popisu.
Możemy wykorzystać:
-
świeże owoce - ja jestem ich zwolennikiem, oczywiście winogrona jeśli myślimy o winie gronowym, ale dobre będą również jabłka, wiśnie, porzeczki (białe i czerwone), maliny, gruszki, dzika róża.
-
owoce mrożone - ja wolę te świeże, ale mrożone jak najbardziej również nadają się do produkcji wina
-
zboża, ryż, kukurydza - tak, tak - przecież wino ryżowe jest naprawdę smaczne.
Będziemy również potrzebowali cukru, drożdży i wody. Kupując drożdże winiarskie musimy wiedzieć, czy chcemy przygotować wino mocne czy słabsze, wytrawne czy słodkie, białe czy czerwone.
Do wina białego potrzebujemy drożdży ras:
Chablis, Sauternes, Riesling, Bingen, Steinberg
do win czerwonych lepsze będą:
Bordeaux, Malaga, Burgund
Najpierw musimy przygotować tak zwaną matkę drożdżową, czyli rozmnożyć kultury drożdży. Cztery dni przed planowanym nastawieniem wina, do niewielkiej butelki wlewamy wodę i mieszamy ze szklanką soku owocowego, wsypujemy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i pożywkę dla drożdży np: fosforan amonu (dosłownie szczyptę). Gotować butelkę z zawartością przez około 15 minut, ostudzić do temperatury pokojowej, zatkać butelkę watą lub gazą. Matka powinna być gotowa w przeciągu 24-48 godzin. Jeśli chcecie zrobić więcej niż 25 litrów wina, procedurę rozmnażania drożdży należy powtórzyć.
Następnie przechodzimy do wytworzenia moszczu i nastawu. Ale o tym następnym razem.
Zobacz również: wina czerwone w naszym sklepie