Jednak Brandy to napój alkoholowy o mocy nie mniejszej niż 36% robiony z destylatów wina nie zboża, nie może być niczym aromatyzowany, ale dopuszcza się użycia karmelu w celu nadania koloru. W Polsce można spotkać się z nazwą wypalanka, która jest naszym rodzimym określeniem tego trunku. Podobnie jak whisky brandy leżakowana jest w dębowych beczkach, a także oba te napoje łączy wspólna kategoria brown spirits. Na tym jednak podobieństwa formalne się kończą.
A czym różni się brandy od koniaku? Przecież i to, i to, to mocny winiak. No więc właśnie. Koniak jest jednym z rodzajów brandy, tyle że jego produkcja jest obwarowana różnego rodzaju przepisami i musi pochodzić z regionu Cognac we Francji. Brandy natomiast produkowana może być na całym świecie.
W poszczególnych krajach będą różne odmiany tego trunku. Na przykład w Grecji najpopularniejsza jest Metaxa, w Polsce odmianą brandy jest na przykład Śliwowica, a w Hiszpanii produkowana jest na bazie Sherry .
Fot. Metaxa 5 gwiazdek - szukaj w naszym sklepie
Jaka jest klasyfikacja brandy?
-
V.S. – very special – Często można spotkać to oznaczenie w postaci trzech gwiazdek. Taka brandy musi być leżakowana minimum dwa lata.
-
V.S.O.P. – very superior old pale – pięć gwiazdek – cztery lata leżakowania.
-
X.O. – extra old – minimum sześć lat leżakowania w beczkach.
-
Hors D’age – około dziesięciu (i więcej) lat leżakowania.
A jak pić brandy?
Tak jak lubimy najbardziej. Po prostu.
Zobacz również: inne brandy w naszej ofercie