Twoje zamówienie close
Łącznie do zapłaty: 0,00 zł
Kontynuuj zakupy
Brandy - co to za alkohol?

Brandy - co to za alkohol?

Data publikacji: 2018-04-12

Jednak Brandy to napój alkoholowy o mocy nie mniejszej niż 36% robiony z destylatów wina nie zboża, nie może być niczym aromatyzowany, ale dopuszcza się użycia karmelu w celu nadania koloru. W Polsce można spotkać się z nazwą wypalanka, która jest naszym rodzimym określeniem tego trunku. Podobnie jak whisky brandy leżakowana jest w dębowych beczkach, a także oba te napoje łączy wspólna kategoria brown spirits. Na tym jednak podobieństwa formalne się kończą.

A czym różni się brandy od koniaku? Przecież i to, i to, to mocny winiak. No więc właśnie. Koniak jest jednym z rodzajów brandy, tyle że jego produkcja jest obwarowana różnego rodzaju przepisami i musi pochodzić z regionu Cognac we Francji. Brandy natomiast produkowana może być na całym świecie.

W poszczególnych krajach będą różne odmiany tego trunku. Na przykład w Grecji najpopularniejsza jest Metaxa, w Polsce odmianą brandy jest na przykład Śliwowica, a w Hiszpanii produkowana jest na bazie Sherry .


Fot. Metaxa 5 gwiazdek - szukaj w naszym sklepie

Jaka jest klasyfikacja brandy?

  • V.S. – very special – Często można spotkać to oznaczenie w postaci trzech gwiazdek. Taka brandy musi być leżakowana minimum dwa lata.

  • V.S.O.P. – very superior old pale – pięć gwiazdek – cztery lata leżakowania.

  • X.O. – extra old – minimum sześć lat leżakowania w beczkach.

  • Hors D’age – około dziesięciu (i więcej) lat leżakowania.

A jak pić brandy?

Tak jak lubimy najbardziej. Po prostu.

Zobacz również: inne brandy w naszej ofercie