Można takie trunki przygotować samemu. Właśnie jest czas gdy dojrzewają orzechy włoskie. Teraz, pod koniec czerwca jest ten moment gdy można zrobić orzechówkę z młodych orzechów.
Co do niej potrzebujemy:
- 1 kg orzechów włoskich
- 1 kg cukru
- 1 litr spirytusu
Orzechy (jeszcze zielone) trzeba drobno posiekać, zasypać cukrem, zakryć i odstawić na około dwa tygodnie. Po tym czasie wytworzy się ciemny, brązowy syrop, który należy wymieszać ze spirytusem i odstawić na kolejne 6 tygodni, od czasu do czasu mieszając. Im więcej spirytusu damy, tym mocniejsza będzie nalewka. Zamiast spirytusu można użyć czystej, białej wódki.
Ta nalewka świetnie działa na trawienie.
fot. Spirytus lubelski - sprawdź w naszym sklepie.
Uwielbiam czereśnie, to moje ulubione owoce sezonowe. Z nich również można przygotować nalewkę.
Potrzebujemy:
1 kg czereśni
½ kg cukru
1 litr wódki białej czystej
kilka goździków
Czereśnie można wydrylować, ale nie jest to konieczność. Owoce zalewamy wódką, dodajemy goździki i odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 8 tygodni. Po tym czasie zlewamy płyn a owoce zasypujemy cukrem. Odstawiamy do momentu gdy cały cukier się rozpuści. Wytrawny płyn łączymy ze słodkim w proporcjach jakie lubimy. Butelkujemy i przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Taka nalewka jest dobra na choroby wieńcowe i reumatyzm.
I coś dla smakoszy kawy - nalewka pomarańczowo-kawowa.
Składniki:
250 ml syropu cukrowego (250 gram cukru rozpuścić w 250 ml wody, dodać kilka kropel soku z cytryny i ostudzić)
250 ml spirytusu
4 średnie pomarańcze
pół szklanki ziaren kawy
Pomarańcze trzeba porządnie wyszorować, a następnie ponacinać tak aby móc je nadziać ziarnami kawy. Nadziane owoce włożyć do słoika, tak aby miały dość ciasno. Zalać spirytusem wymieszanym z syropem cukrowym, tak aby alkohol przykrył wszystkie owoce. Słoik szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na minimum trzy tygodnie. Po tym czasie można przelać nalewkę do butelek.
Sprawdź również: gotowe nalewki w naszym sklepie