Twoje zamówienie close
Łącznie do zapłaty: 0,00 zł
Kontynuuj zakupy
Domowej roboty nalewki - kilka przepisów.

Domowej roboty nalewki - kilka przepisów.

Data publikacji: 2018-06-22

Można takie trunki przygotować samemu. Właśnie jest czas gdy dojrzewają orzechy włoskie. Teraz, pod koniec czerwca jest ten moment gdy można zrobić orzechówkę z młodych orzechów.

Co do niej potrzebujemy:

  • 1 kg orzechów włoskich
  • 1 kg cukru
  • 1 litr spirytusu

Orzechy (jeszcze zielone) trzeba drobno posiekać, zasypać cukrem, zakryć i odstawić na około dwa tygodnie. Po tym czasie wytworzy się ciemny, brązowy syrop, który należy wymieszać ze spirytusem i odstawić na kolejne 6 tygodni, od czasu do czasu mieszając. Im więcej spirytusu damy, tym mocniejsza będzie nalewka. Zamiast spirytusu można użyć czystej, białej wódki.

Ta nalewka świetnie działa na trawienie.


fot. Spirytus lubelski - sprawdź w naszym sklepie.

Uwielbiam czereśnie, to moje ulubione owoce sezonowe. Z nich również można przygotować nalewkę.

Potrzebujemy:

1 kg czereśni

½ kg cukru

1 litr wódki białej czystej

kilka goździków

Czereśnie można wydrylować, ale nie jest to konieczność. Owoce zalewamy wódką, dodajemy goździki i odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 8 tygodni. Po tym czasie zlewamy płyn a owoce zasypujemy cukrem. Odstawiamy do momentu gdy cały cukier się rozpuści. Wytrawny płyn łączymy ze słodkim w proporcjach jakie lubimy. Butelkujemy i przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Taka nalewka jest dobra na choroby wieńcowe i reumatyzm.

I coś dla smakoszy kawy - nalewka pomarańczowo-kawowa.

Składniki:

250 ml syropu cukrowego (250 gram cukru rozpuścić w 250 ml wody, dodać kilka kropel soku z cytryny i ostudzić)

250 ml spirytusu

4 średnie pomarańcze

pół szklanki ziaren kawy

Pomarańcze trzeba porządnie wyszorować, a następnie ponacinać tak aby móc je nadziać ziarnami kawy. Nadziane owoce włożyć do słoika, tak aby miały dość ciasno. Zalać spirytusem wymieszanym z syropem cukrowym, tak aby alkohol przykrył wszystkie owoce. Słoik szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na minimum trzy tygodnie. Po tym czasie można przelać nalewkę do butelek.

Sprawdź również: gotowe nalewki w naszym sklepie