Czym się kierować przy wyborze whisky? Oczywiście najlepiej smakiem. Są różne rodzaje tego napoju: wytwarzane ze słodu jęczmiennego (szkockie produkowane są wyłącznie z takiego słodu), z żyta, pszenicy czy kukurydzy (amerykańskie whisky). Ale także jest różnica pomiędzy whisky single malt i whisky typu blended. Czym się różnią?
Single malt wytwarzana jest wyłącznie z jęczmienia, który jest drogi i trudny w uprawie. Jeśli chodzi o odmianę blended dopuszczalne są inne zboża, których destylaty leżały w dębowej beczce przynajmniej trzy lata.
Fot. Glenfiddich 15 YO - kupisz u nas.
Dodatkowo whisky blended mogą być mieszane z whisky single malt i innych whisky zbożowych lub z kilku odmian single malt. Inna jest również metoda destylacji, w przypadku single malt, to destylacja alembikowa, która jest droższa, mniej wydajna, ale daje bogatsze właściwości smakowe. W przypadku whisky blended wystarcza destylacja kolumnowa.
Inaczej też leżakuje się te dwie odmiany whisky. Tę najlepszą leżakuje się w beczkach używanych najwyżej trzy razy i są to beczki najwyższej jakości. W tanich whisky mieszanych nikt nie kontroluje jakości beczek ani wielokrotności ich używania.
Sięgając więc po whisky typu single malt, wiemy mniej więcej czego możemy spodziewać się po jej smaku i aromacie. Whisky mieszane, mogą nas zaskoczyć smakiem lub bukietem aromatu, szczególnie te mieszane z kilkunastu rodzajów destylatów.
Którą whisky więc wybrać? Oczywiście tę która Wam najbardziej smakuje. Są tacy którzy lubią whisky mieszane, leżakowane najwyżej 3 lata, są tacy którzy piją tylko kilkunastoletnie single malt. Grunt to znaleźć to co najbardziej nam smakuje :)
Zobacz również: inne whisky w naszej ofercie