A jaki alkohol pije się do deserów?
Alkohol podawany w takiej sytuacji powinien uzupełniać słodycz deseru, który zamierzamy podać. Dlatego dobrze sprawdzą się słodkie wina, likiery czy słodkie wódki.
Jeśli więc nasz deser smakuje cytrusami wybierzmy wódkę cytrynową lub likier pomarańczowy. Jeśli natomiast podajemy coś na bazie bitej śmietany lub sorbet - podajmy lekkie, białe wino. Szarlotkę doskonale uzupełni wódka cynamonowa lub rodzynkowa.
Ale można również dodać alkohol do deseru, oczywiście nie podamy go dzieciom, ale przecież dorośli też uwielbiają słodkości.
Oto kilka przepisów na pyszne, pijane słodycze:
Pijana crumble:
Owoce z nalewki - około kilograma
cukier do smaku
120 g masła
100 g mąki
50 g mielonych migdałów (ja polecam płatki migdałów lub obrane migdały - są pozbawione charakterystycznej goryczki)
2 łyżki kakao
50 gram płatków migdałów
50 g czekolady mlecznej
Owoce należy zasypać cukrem i odstawić na około pół godziny żeby cukier trochę się rozpuścił, z masła, mąki, mielonych migdałów, cukru i kakao trzeba wyrobić kruszonkę. Do już wyrobionej kruszonki trzeba dodać posiekaną czekoladę i wymieszać wszystko. Na dno formy żaroodpornej wykładamy owoce, posypujemy je kruszonką a na sam wierzch sypiemy płatki migdałów. Pieczemy w temperaturze 180-190 stopni przez 40 minut. Podajemy jeszcze ciepłe, ale już nie gorące. Możemy dodać gałkę ulubionych lodów :)
Babka adwokatowa:
125 g mąki pszennej
125 g mąki ziemniaczanej
5 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g cukru pudru
250 ml adwokata
2 łyżeczki cukru waniliowego lub kilka kropel olejku waniliowego
200 g masła (roztopionego)
Fot. Dalkowski Advocaat - szukaj w naszym sklepie.
Mąkę wmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać jajka, masło, cukier, olejek, adwokata - wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Formę na blachę nasmarować masłem, obsypać bułką tartą. Przełożyć ciasto i piec około 60 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem.
Zobacz również: inne likiery w naszej ofercie