Jednym z moich popisowych dań jest pierś z kaczki, jednak nigdy nie podaję jej z jabłkami ale z bardziej świeżą sałatką. Kaczka sama w sobie jest dość tłusta i ciężka. Dlatego też podaję do niej wytrawne, ale dość lekkie białe wino. Na przykład Cheval de Katarzyna Chardonnay - idealnie pasuje do mojej potrawy. Wiem, ze są zwolennicy podawania czerwonego wina do takiego mięsa, ale ja uważam, że to białe cudownie komponuje się z potrawą. A jak przyrządzić pyszną kaczą pierś? Szkoły są różne: zaczynać na gorącej lub zimnej patelni, kończyć w piecu lub pozostać tylko na patelni. Ja ją robię tak:
Fot. Cheval de Katarzyna Chardonnay - możesz kupić w naszym sklepie
Mięso musi mieć temperaturę pokojową, najlepiej wyjąć je z lodówki na pół godziny przed rozpoczęciem gotowania. Nacinam skórę, ale tak żeby nie skaleczyć samego mięsa. Nacieram piersi solą, majerankiem, chili i czosnkiem. Zaczynam smażyć je od strony skóry na zimnej patelni . Z czasem gdy tłuszcz się wytapia - odlewam go tak żeby patelnia była zawsze sucha. Gdy skóra jest już porządnie wytopiona przewracam mięso, przykrywam patelnię i piekę około 5 - 7 minut. Wyjmuję piersi i odkładam na kratkę, skórą do góry na około 10 minut. Podaję z lekką, świeżą sałatką: rucola, pomidorki cherry, czerwona cebula, ogórki małosolne, winegret. Do tego winko i pyszny obiad gotowy.
Innym daniem, którym mogę sie pochwalić, są średniokrwiste steki wołowe. Podaję do nich sos z szalotki i czerwonego, wytrawnego wina. Taki stek robi się bardzo prosto, trzeba po prostu uważać żeby go nie przesmażyć. Sos również nie sprawia problemu, szalotkę należy posiekać i przesmażyć na łyżce tłuszczu spod smażenia mięsa, do cebuli dodać posiekany ząbek czosnku, dolać 200 mililitrów czerwonego wina, na przykład Cabernet Sauvignon Colli D'imola, redukujemy to na dość dużym ogniu, pod koniec możemy dodać zieloną pietruszkę. Do samego dania również podajemy czerwone wytrawne wino, na przykład Egri Bikaver.
Fot. Egri Bikaver - czerwone wino z naszego sklepu
Lubię podawać również pieczeń ze schabu z gładkim sosem śmietanowym z brandy. Żeby schab nie był suchy, ale soczysty i pyszny, nadziewam go wędzoną słoniną, marynuję około 12 godzin w oleju i przyprawach takich jak czosnek, wędzona papryka, słodka papryka, majeranek, pieprz, sól. I piekę w rękawie. A sos robię tak: na patelnię wlewam odrobinę brandy, doprowadzam do wrzenia, dodaję odrobinę (łyżeczkę) posiekanego tymianku (może być suszony), dodaję łyżeczkę przecieru pomidorowego, łyżeczkę octu balsamicznego i duszę przez kilka minut. Na koniec dodaję 100 mililitrów tłustej, słodkiej śmietany, zostawiam na ogniu aż się zredukuje. Do takiego dania pasuje wino Marques De Alicante Moscatel.
Fot. Marques De Alicante Moscatel
Smacznego.
Zobacz również: inne wina z naszej oferty