Po pierwsze duży stół, najlepiej jeśli mamy możliwość ustawiony na świeżym powietrzu. Co do jedzenia to przede wszystkim chleb. Jest on bazą do wielu toskańskich potraw. Jednak musicie pamiętać, że brakuje w nim soli, więc musicie pamiętać o tej przyprawie gdy używacie pieczywa.
Na pierwszy ogień możecie podać panzanellę, czyli pokruszone grzanki z chleba, pomidory, ogórki, czerwona cebula, bazylia i oliwa.
Jako gorące danie możecie podać zupę: ribollitę. Jest to gęsta zupa z kapusty i fasoli, z dodatkiem cebuli, marchwi, ziemniaków, pomidorów, odrobiny białego wina i parmezanu.
Na danie główne podajcie pastę, na przykład pappardelle al cinghiale - czyli pastę z dodatkiem dzika i pomidorami lub makaron w sosie grzybowym, jeśli macie dostęp o dodajcie do niego trufle.
Toskania to także sery: semifresco, pecorino, caccio lub wędliny prosciutto toscano, salami lub wędliny z dziczyzny.
A na deser?
Nie musi to być od razu panforte ze Sieny, czyli tort z bakaliami, wystarczą ciasteczka cantucci - migdałowe, twarde, kruche.
A jaki alkohol pasuje do imprezy pod tytułem: Pod słońcem Toskanii? Oczywiście wino, najlepiej białe, lekkie, półwytrawne. A ciasteczka możecie maczać w słodkim, białym, deserowym winie. Z mocniejszych dobrym wyborem będzie grappa - wódka z winogron.
Poza tym będzie Wam potrzebny: dobry humor, uśmiech i dobra energia :)
Zobacz również: inne alkohole w naszym sklepie