Tequila znana jest już od czasów Azteków, jej nazwa pochodzi od okręgu w Meksyku w którym zaczęto ją produkować. Jest to destylat o zawartości alkoholu minimum 35%, pozyskiwany z błęgitnej agawy, a konkretnie z jej pieczonych rdzeni (tzw. piña). Rośliny na Tequilę muszą pochodzić ze stanów Jalisco, Guanajuato, Michoacán, Nayarit albo Tamaulipas.
Tequilę podzielić można na:
Mixto - czyli mieszana, gdzie zawartość agawy to 51% a reszta to wypełniacze z innych cukrów. Mixtwo występuje najczęściej w dwóch odmianach: bianco (w Polsce można spotkać się z nazwą silver) i Joven ( u nas często nazywana złotą) często jest to mieszanka młodej tequili ze starzoną.
Tequila 100% de agawe - wykonana w 100% z rdzeni błękitnej agawy. Ją również możemy podzielić na: bianco - czysta tequila. Plata - trunek leżakowany w kadzach lub beczkach do 2 miesięcy. Rapsodo - trunek który odpoczywał w kadziach lub beczkach minimum dwa miesiące. Añejo - alkohol, który leżakował minimum jeden rok w dębowych beczkach. Extra Añejo - tequila która leżakowała w dębowych beczkach minimum trzy lata.
Oryginalna tequila 100 de agawe zawsze musi być butelkowana w Meksyku, tequilę Mixto można butelkować poza tym krajem.
A jak się pija tequilę?
Tradycyjnie Meksykanie piją tequilę z wysokich wąskich kieliszków zwanych Caballito (konik). Ale turyści wolą pić ten trunek w towarzystwie soli i limonki.
Jeszcze przepisy na drinki z tequilą.
Jednym z najpopularniejszych jest oczywiście Tequila Sunrise. Jest to mieszanka tequili, soku pomarańczowego i grenadiny. Ale chyba największą karierę zrobiła:
Margarita:
40 ml tequili
20 ml likieru pomarańczowego Triple Sec
15 ml soku z cytryny
Do shakera wrzucić kilka kostek lodu, wlać tequilę, likier i sok z cytryny. Porządnie wymieszać. Brzegi kieliszka koktajlowego zamoczyć w soku z cytryny i obtoczyć w soli. Przelać zawartość shakera (bez lodu).
Ten drink możecie przygotować również z dodatkiem - mrożonych i zblendowanych truskawek, soku pomarańczowego, blue curacao, lub innego soku który Wam smakuje.
Zobacz również: inną tequilę