Twoje zamówienie close
Łącznie do zapłaty: 0,00 zł
Kontynuuj zakupy
Wermut - co to za alkohol?

Wermut - co to za alkohol?

Data publikacji: 2018-06-24

Ale już w starożytności eksperymentowano z aromatyzowaniem wina ziołami.

Wermut wytwarza się podobnie do brandy - do wina gronowego dodaje się destylat aby zatrzymać proces fermentacji i zachować trochę cukru gronowego oraz aromat owocowy. W następnym etapie dodaje się zioła i przyprawy. Następnie trunek dojrzewa od trzech do sześciu miesięcy, a następnie ochładza się go do zera stopni Celcjusza aby wytrącił się osad, który się usuwa. Następnie trunek się pasteryzuje i butelkuje.

Wermuty mogą być: białe (bianco) lub czerwone (rosso), a ze względu na zawartość cukru:

  • gorzkie (amaro)

  • wytrawne (secco)

  • słodkie (dolce)

Wytrawne wermuty podaje się najczęściej jako aperitif, bo zawarte w nim zioła wzmagają trawienie. Słodkie podaje się w koktajlach lub jako wino deserowe.

A jakie drinki można zrobić z tym trunkiem?

Wytrawna porzeczka

  • 50 ml ginu
  • 15 ml wytrawnego wermutu
  • 150 ml soku z czarnej porzeczki

Wszystkie składniki dobrze wymieszać, podawać na lodzie w wysokiej szklance.

Adwokat diabła

  • 50 ml wytrawnego wermutu
  • 50 ml słodkiego wermutu
  • 20 ml ginu
  • pięć dojrzałych truskawek

Truskawki zblendować, tak aby powstało jak najwięcej soku, przecedzić do shakera, wlać alkohol, porządnie wymieszać. Podawać w kieliszku koktajlowym.

Zobacz również: wermuty w naszej ofercie.