Ale już w starożytności eksperymentowano z aromatyzowaniem wina ziołami.
Wermut wytwarza się podobnie do brandy - do wina gronowego dodaje się destylat aby zatrzymać proces fermentacji i zachować trochę cukru gronowego oraz aromat owocowy. W następnym etapie dodaje się zioła i przyprawy. Następnie trunek dojrzewa od trzech do sześciu miesięcy, a następnie ochładza się go do zera stopni Celcjusza aby wytrącił się osad, który się usuwa. Następnie trunek się pasteryzuje i butelkuje.
Wermuty mogą być: białe (bianco) lub czerwone (rosso), a ze względu na zawartość cukru:
-
gorzkie (amaro)
-
wytrawne (secco)
-
słodkie (dolce)
Wytrawne wermuty podaje się najczęściej jako aperitif, bo zawarte w nim zioła wzmagają trawienie. Słodkie podaje się w koktajlach lub jako wino deserowe.
A jakie drinki można zrobić z tym trunkiem?
Wytrawna porzeczka
- 50 ml ginu
- 15 ml wytrawnego wermutu
- 150 ml soku z czarnej porzeczki
Wszystkie składniki dobrze wymieszać, podawać na lodzie w wysokiej szklance.
Adwokat diabła
- 50 ml wytrawnego wermutu
- 50 ml słodkiego wermutu
- 20 ml ginu
- pięć dojrzałych truskawek
Truskawki zblendować, tak aby powstało jak najwięcej soku, przecedzić do shakera, wlać alkohol, porządnie wymieszać. Podawać w kieliszku koktajlowym.
Zobacz również: wermuty w naszej ofercie.