Whiskey to trunki amerykańskie i irlandzkie. A jeśli whiskey amerykańska to w przeciwieństwie do szkockiego jęczmienia - kukurydza. Ta wersja destylowana jest raz, a przed tym jak trafi do beczki filtrowana jest przez węgiel drzewny. Najpopularniejsza amerykańska whiskey to odmiana burbon, pochodzi z hrabstwa Burbon w stanie Kentucky. A beczek do jej leżakowania używa się tylko raz.
Fot. Bourbon Wild turkey
Irlandzka wersja to jęczmień i słód jęczmienny, ale zupełnie inny sposób produkcji. Każda irlandzka whiskey jest destylowana trzy razy, a potem przez minimum trzy lata dojrzewa w dębowej beczce.
Fot. Tullamore Dew - irlandzka whiskey
Każda z tych odmian smakuje inaczej, każda ma swoich wielbicieli i przeciwników. Najważniejsze to wybrać tę, która smakuje nam najbardziej. Ja najbardziej lubię Szkockie odmiany Single malt, ale z przyjemnością pijam też Irlandzką whiskey :)
Nie wiem czy wiecie ale w Polsce mamy wódkę, której proces produkcji podobny jest do tego, który stosuje się przy produkcji whisky czy koniaku. Również dojrzewa w dębowych beczkach. To Starka, a najstarsza butelka tej polskiej wódki liczy sobie 50 lat :)
Zobacz również: inne whisky w naszym sklepie