Twoje zamówienie close
Łącznie do zapłaty: 0,00 zł
Kontynuuj zakupy
Koniak - co to za alkohol?

Koniak - co to za alkohol?

Data publikacji: 2018-03-31

Jest to destylat winny, ale żeby mógł nazywać się koniakiem muszą być spełnione następujące warunki:

  • Musi być zrobiony w przynajmniej 90% z następujących gatunków winogron :Ugni Blanc, Folle Blanche lub Colombard

  • musi być destylowany metodą alembikową, w specjalnych, tradycyjnych miedzianych alembikach

  • musi leżakować minimum dwa lata w dębowych beczkach

Nazwa Cognac zarezerwowana jest wyłącznie dla winiaków produkowanych we Francji w okolicach miejscowości o tej samej nazwie. W październiku zbiera się owoce, zgniata sie je w celu uzyskania moszczu, poddaje fermentacji i destylacji i tak powstaje wino o mocy 28%. To wino poddaje się kolejnej destylacji i powstaje trunek o mocy 70%. Destylacja musi zakończyć się do końca marca, gdyż później wraz ze wzrostem temperatury następuje pogorszenie się jakości wina. Kolejnym etapem jest dojrzewanie w dębowych beczkach, nie mogą być to jednak jakiekolwiek beczki, a tylko takie które pochodzą z dwóch rodzajów dębu, z drzewa które miało przynajmniej 100 lat. Następnie miesza się destylaty o różnym wieku i tak powstaje koniak. Z 8 litrów wina otrzymuje się około 1 litra koniaku.

Możemy rozróżnić następujące rodzaje koniaku:

V.S. - destylaty które mają minimum 2 lata

V.S.O.P – destylaty dojrzewające minimum 4 lata

X.O. - destylaty minimum 6 letnie

Fot. Wyborny Koniak Remy Martin - kup w Naszym sklepie

Vintage – destylaty tak zwane rocznikowane, a podana data to rok w którym do beczki trafił najmłodszy destylat.

Metoda produkcji tego trunku nie zmieniła się od ponad 300 lat, chociaż nowoczesne domy koniakowe stosują do jego produkcji swoje własne, często tajne wytyczne. Dlatego też koniak potrafi czasem zaskoczyć swoim bogactwem smaku.

Zobacz również: Sklep z Alkoholami